Sök på hemsidan

Grannsamverkan

Postat den april 17th, 2015 | av Berndt Bengtsson

0

Grannsamverkansträff i Skölvene

thmb3926w

Våren 2014 startade Grannsamverkan i Skölveneområdet med grupper i Hov, Säm, Vimle, Skölvene, Källunga, Mosslanda och Ölanda. Onsdagen den 15/4 samlade grupperna i området till uppföljning i form av en info- och erfarenhetsträff i Skölvene bygdegård. Kallade var i första hand medlemmar i området, men även övriga intresserade var välkomna att ta del av vad våra inbjudna gäster hade att förmedla. Ett drygt sextiotal personer samlades för att ta del av kvällens program.

3942wFörst ut var Martin Johansson i egenskap av ordf. i Göteborgsavdelningen av KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Martin berättade mycket engagerat och intressant om sin väg in i och ut ur drog- och brottsberoende – och hur han sedan tolv år tillbaka helt vänt ”yrkesbana”. Istället engagerar han sig nu fullt ut för att hjälpa kriminella som avtjänat sina straff att komma ifrån sitt destruktiva leverne med drogberoende och kriminalitet och istället anpassa sig till ett normalt liv i samhället.
Martin bjöd verkligen på sig själv och sina egna upplevelser i sitt tidigare liv, allt för att belysa vilka problem det är att byta sida från att ”försörja” sig själv och sitt missbruk med brott till att skapa sig en identitet på den laglydiga sidan i samhället. Vi fick också en bra inblick i KRIS i Göteborgs viktiga verksamhet för att hjälpa kriminella tillbaka in i samhället.
Martins berättelse berörde verkligen alla oss som lyssnade och skapade ett stort antal frågor som han fick svara på – och som fick en tänkt dryg halvtimma att bli mer än dubbelt så lång.

3951wNästa av våra gäster var områdespoliserna Emma Andersson och Patrik Vallant, som i sitt dagliga arbete har Herrljungaområdet som prioritet även om man delvis arbetar i andra delar av distriktet. Vi fick ett utmärkt tillfälle att träffa de poliser som vi får kontakt med vid inbrott och andra bekymmer.
Som polis får man naturligtvis en hel del erfarenhet av olika taktiker bakom inbrott och stölder som i sin tur skapar en hel del praktiska tips, och som de båda delade med sig. Naturligtvis blev det även här en bra dialog med ett stort antal frågor från oss åhörare.
En viktig del i polisens arbete är närvaro och synlighet, dvs man finns ofta ute i området med olika aktiviteter som hastighetskontroller m.m. Det är många gånger i samband med dessa som man kan hitta misstänkta för stölder och annan brottslighet – och en anledning för oss normalt laglydiga att inte trampa för hårt på gasen…
Vi uppskattar polisens närhet och synlighet.

3956wÅke Henningsson, f.d. nämndeman i tingsrätten, delade med sig av sina erfarenheter och tankar runt hur vårt rättsvårdande system fungerar, ett intresse som ständigt följer honom även om det var ett tag sedan Åke verkade som nämndeman.
Åke belyste bl.a. ”problemen” med kravet på bevis, även om alla ”vet” att en misstänkt är skyldig så måste det finnas så starka bevis att de inte kan ifrågasättas – visserligen en självklarhet men också med påföljd att man ibland måste frikänna de som uppenbart är skyldiga. Den frågan var även våra områdespoliser inne på, när polisen gjort det man kan och samlat all bevisning och vet vem brottslingen är, så måste man stänga/avsluta fallet. Därefter får rättsvården ta ställning till påföljden mot den bevisning som kunnat tas fram.

Ett stort tack till kvällens gäster som verkligen engagerade och berörde oss som lyssnade.

Mer info om Grannsamverkan hittar du på www.samverkanmotbrott.se och en hel del tips kan du få genom deras instruktionsfilmer.


Om skribentenKommentarer r avstängt

Till toppen ↑